De obicei, dacă este să privim din punct de vedere istoric, masele au fost conduse de către o elită, elită ce, de obicei, era totodată politică, economică cât și culturală.

Așa se întâmpla în multe cazuri, însă nu întotdeauna.

Dacă distanța dintre mase și elite devenea prea mare, dacă conducătorii se îndepărtau prea tare de rădăcinile lor, atunci puteam asista la un conflict între cele două părți.

Oare cum a fost vechea noastră elită și cum este cea actuală? Oare cât de departe se situează ea față de rădăcinile ei? În ce măsură mai avem noi acuma o elită?

În istoria noastră, masele au fost conduse de elite, de pildă pașoptiștii, școala ardeleană, perioada interbelică. Cu unele excepții, membrii acelei pături conducătoare s-au format pe parcursul mai multor generații, iar acele familii au reușit să îmbine cu succes o bunăstare materială cu o educație aleasă. Merită în acest sens menționat efortul pașoptiștilor nu numai de a crea un stat modern de inspirație occidentală dar și pe acela de a crea și de a alinia cultura noastră la cea europeană. Cei mai mulți pașoptiști au fost atât oameni de afaceri, cât și politicieni și oameni de cultură, o bună parte dintre ei fiind scriitori.

 

click aici pentru articolul complet

Reclame